onsdag 11 november 2015

Djurfoto på Skansen? Är det roligt?

Nu i november är vädret inte så inbjudande för naturexpeditioner. Speciellt inte om man skall bestämma tid och plats långt i förväg innan man får någon tillförlitlig väderprognos.

Ett alternativ är att hålla sig inom stadens gränser med möjliga tillflyktsplatser i form av fik.
Temagruppen natur-i-veckan inom EFK utnyttjade denna möjlighet 10/11 genom att besöka Skansen och och ta tillfället i akt att testa djurfotografering.

Uppgifterna var
  1. Ett djurporträtt (Lättare på Skansen än ute i naturen)
  2. Ett djur i sin naturliga miljö dvs utan att galler och zoomiljön syns
  3. Ett inburat djur dvs motsatsen till punkt 2
  4. Och som vanligt en "social bild" dvs en bild med temagruppens medlemmar
Även djuren tyckte november var trist. Björnarna var på väg att gå i ide och visade sig inte.
Vargarna är  borta, nya kommer till januari. Rödräven var det ingen som såg, men han/de har ett stort hägn så han/de kanske bara gömde sig.

Lappugglan var besökets mest positiva upplevelse. Man fick gå in i voljären och kunde fota dem på nära håll med fin bakgrund utan galler. Men på dagarna sitter de mest stilla. Men dagens matning gav möjlighet till flygbilder och bilder med annan action såsom ätning.
Jag missade de flesta chanserna till flygbilder. Jag var inte tillräckligt beredd när de kastade sig iväg och det var mycket träd och andra besökande i vägen. Mer träning behövs och där kan Skansen duga tills man får den stora chansen i "riktiga naturen".



Lodjuret var det andra djuret som gav möjligheter till häftiga bilder, men det var en utmaning att få till bilden. Dels var lofamiljen lång borta dels var det ett fult staket i bakgrunden. Dessutom stenar, stammar och buskar som störde.




 Berguven satt fint till för en artbild (dvs där djuret syns tydligt utan miljö) men gallret i bakgrunden stör. Visst kan man ta bort det med Photoshop men så hår redigerar man inte i Sverige naturbilder. Jag tonade ned gallret men det är tydligt kvar i bakgrunden


 Vill du se bilden innan gallret tonades bort finns båda varianterna i min Googlemapp.

Vill man verkligen visa djurparkens inlåsning av djuren så kan denna bild av skogens konung duga


En större mängd bilder kan du se i min Googlemap genom att klicka här
Titta gärna in där !
 

lördag 22 augusti 2015

Mitt självporträtt

Månadens utmaning i fotoklubben är självporträtt.
Detta i semestertider när selfies med mobilen tas i massor.

Jag valde att använda Photoshop för att förbättra min image.
Och här är min motivering till hur det blev som det blev








onsdag 19 augusti 2015

Brandområdet ett år efteråt



När jag åkte hem från mitt fritidshus tog jag vägen via Ängelsberg. Jag ville se hur det såg ut på brandområdet där, när det nu gått ett år.
Och vägen från Norberg till Ängelsberg gick rakt igenom brandområdet. Nu var det stoppförbud på vägen, alla avfarter till skogsbilvägarna var avstängda. Men några vägstumpar kom man åt, så man kunde parkera bilen. Och vi var inte de enda brandturisterna. På alla ställen där det gick att stanna fanns en bil med nyfikna.



 På vissa ställen hade det gröna kommit igång bland det brända


Men största intrycket var den bara marken och vida vyerna






En stor del av brandområdet var avverkat, så de brända träden som ändå klarat sig blev ved.


Här var det Karl Hedin som köpt upp virket. Men jag tror inte vi får se dessa svartbrända stockar i Säters Ångsåg.


Lite längre bort vid vägen från Ängelsberg hittade vi en grusväg in i skogen. Där var avspärrningarna placerade flera kilometer bort från huvudvägen vid ett sommartorp.


Man kan se hur nära huset som elden kom. På tre av sidorna gick branden fram till tomten. Vad var det som fick elden att skona huset?




Fler bilder från brandområdet kan du se i min Google+-mapp Brandområdet ett år efter

onsdag 5 augusti 2015

Inte bara fåglar

klicka för större bild

Spanar man ut över sjön så kan man få se annat än bara fåglar.
På stranden där tranorna brukar tuta dök en älg upp. Hon gick och betade i gräset helt lugnt.

söndag 2 augusti 2015

Juli bara försvann

Inga inlägg under juli?
Men visst blev det några foton. Många privata som inte passar denna blogg. Men några fågelfoton från Dalarna kan jag visa.

Klicka så blir falken större

De nykläckta pilgrimsfalkarna såg vi bara på avstånd. Men att de fanns där visade en lapp på bilrutan.

Det var en hälsning från de som bor vid falkberget. Vi har pratat med dem, bla om falkarna, varje gång vi varit där. Så de vill hålla oss informerade. Tack så mycket!

Och hemma vid stugan visade lomparet upp sin unge



söndag 21 juni 2015

Fotomaraton Sprint

tema 1 Vem sa bilfritt?
.
I början på juni ordnade några fotoklubbar i Stockholm en "Fotomaraton Sprint".
Uppgiften var 
  • att på två timmar fotografera fyra teman.
  • bilderna måste tas i ordning
  • ingen redigering tillåten, när bilden är tagen är den färdig
Låter lätt, men var svårare än jag trott.
På en riktig fotomaraton är det 24 teman/bilder på 24 timmar. Temana delas ut allteftersom så man måste jobba hela dygnet.

Tema 1 var Vem sa bilfritt. Min bild ses ovan.
Nästa tema

 Tema 2 Arkitektur
Fd biografen Drakens kupol är speciell, men det blev inte någon speciellt bra bild.

Tema 3 Cirkel
Här fick jag med både arkitektur och två cirklar. Eller delar av cirklar, men man föreställer sig lätt hela varvet. Den bilden var jag nöjd med.

Tema 4 Fart
Ett kul tema för en fotograf. Har tidigare gjort fotouppgifter på samma tema. Men nu var jag trött (?) och saknade ambition. Tog massor av oinspirerade bilder, och valet av tävlingsbild bland dessa var inte bra det heller. En mystisk bild, men ingen fart.

Summering: Två bilder jag var nöjd med (1 o 3), ett allvarligt försök (2) och sedan en totalmiss (4).
Men juryn gillade ingen av mina bilder tyvärr.

lördag 20 juni 2015

Grödinge fd Kyrksjö

häger
Det är nästan en månad sedan senaste bloggposten. Juni är en intensiv månad om man vill fota fåglar. Sista chansen innan grönskan döljer det mesta och nu ägnar sig fåglarna åt sina ungar istället för att sjunga och spela.

Knipa med ungar

Fick tips om en nybildad sjö i Grödinge söder om Stockholm. Den är inte helt ny, utan det är den gamla Kyrksjön som man försöker återbilda. Den var helt igenväxt men nu använder man EU-pengar till att försöka göra sjön attraktiv för fåglar och gäddor. Hur det går med gäddorna vet jag inte, men fåglarna var där.

Mindre Strandpipare

En mindre strandpipare sprang omkring framför fötterna och gnällde högt. Kanske hade den bo där på marken och försökte locka mig bort därifrån. 

Svarthakedopping

Men det som lockat dit mig var möjligheten att fota svarthakedopping. Och mycket riktigt så simade ett par några meter ut från strandvallen. Och medan jag stod där började de bygga ett bo.
Redan dagen efter rapporterade en vän att han sett ett ägg i boet!


onsdag 27 maj 2015

Kombinera stads- och naturfoto


I lördags var jag med fotoklubbens Stadsfotogrupp och plåtade "Staden", denna gång Drottninggatan.
På söndag åker jag med Naturfotogruppen i samma klubb till Tyresö för att fota natur, speciellt fåglar.

 

Men tisdagens promenad från Operan till Fotografiska bjöd på en kombination. Under Norrbro stod en häger och spanade efter fisk. Och på samma bild fick jag med både fågeln och bebyggelsen kring Gustav Adolfs torg, som ju nästan ligger vid Drottninggatan.



tisdag 26 maj 2015

Liten men smart


Jag har skaffat mig en ny kamera! En liten som skall gå ned i byxfickan (åtminstone om man har benficka på byxan) när jag inte vill bära den stora systemkameran.
Kravet var att förutom vara så liten som möjligt skulle den ha sökare och rawformat. Det blev en Sony RX100 III.

Första gången jag tog med den ut var på Valborg. Bruksanvisningen fanns bara på nätet och inte så lätt att ladda ned. Så på valborg hade jag inte läst någon bruksanvisning. Då körde jag på "gröna rutan" dvs full automatik för nybörjare. "Intelligent auto" kallas den på denna kamera.
Och visst blev det bra exponerade bilder i autoläge!

Men kameran förstår inte i autoläge vad jag ville. Tex om jag vill ha nattstämning på brasan. Men då finns motivprogrammen. Där finns en sceninställning (nattstämning) som ger det resultatet.


Så det är bara att välja om man vill ha personerna som siluetter (ovan) eller som fullt identifierbara människor (nedan).

Dessa två bilder är tagna vid samma ljus men olika "Program/Scener". Ingen manuell kompensation. Och det var mörkt när sista bilden togs. Enbart ljuset från elden på åskådarna.

Första fototuren blev det inget fotande i raw och huvudsakligen använde jag skärmen som sökare. Och jag blev hyggligt nöjd med bilderna. Onödiga krav med raw och sökare?

Kameran är, trots sin litenhet, full med tekniska finesser i programvaran. Den gör mycket som jag med min systemkamera måste fixa till i efterhand vid datorn.


Kameran har  full automatik för att bygga panoramor. Man behöver bara hålla avtrycket nere och röra kameran så gör kameran resten. Lika enkelt som på mobilen, men med bättre resultat.
Mitt fritidshus ser verkligen stort ut med hjälp av denna kamera.



fredag 8 maj 2015

Fysingen 6:e maj

grågäss

Det blir mycket fågelbilder i bloggen nu. Men det är säsong, snart är norrlänningarna borta från våra trakter och löven skyler de fåglar som stannat kvar. Så nu i april-maj gäller det att plåta så det räcker för hela året. 


Några brushanar gick omkring på Ströms mad. Tyvärr fick vi inte se något spel, de saknade väl honor att brösta upp sig för. Bara lite smärre träningssprättande.

brushane

Och visst fans det andfåglar. Krickan var där. Skedanden är vacker i sina färger, 
sevärd inte bara för sin stora näbb.

skedand

Men knipan i sin strikta svartvita dräkt är nog vackrast
 
knipa

På fälten och i träden (?) hittade man gulärla

gulärla

Mycket spännande var det att från fågeltornet spana mot måskolonin



Är någon av de svarthuvade måsarna en dvärgmås?
Mörka undersidor av vingarna och svartare och lite större huvudhuva skiljer dvärgmåsarna från skrattmåsarna. Se tex Dvärgmås 
Jag hittade inga dvärgar, men de fanns där påstod ornitologen med den dyra tubkikaren som hjälpte oss med fågelnamnen i tornet.

Havsörn
På andra sidan sjön fångade en havsörn en gädda (?) jagad av måsarna. 

Klicka på bilderna så får du dem i större format




lördag 2 maj 2015

Även en havsörn kan ha bekymmer



En havsörn och en kråka funderar över livet på en pinne vid Ågestasjön i Södra Stockholm.



Skrattmåskollonin bredvid skränar och örnen blir irriterad så han lättar från grenen

 

Ett gäng måsar börjar förfölja örnen 
 
 
Måsarna flyger orädda helt nära örnen
 
Och örnen ger upp och flyger bort förföljd av några måsar