lördag 23 februari 2013

Skärpa och Oskärpa





Vilken effekt kan man uppnå med att variera skärpan och oskärpan över bilden?
I studiecirkeln kring Michaels Freemans bok Med fotografens ögon, som jag deltar i, ville jag väcka frågan. Eller rättare sagt hade jag fått delkapitlet Skärpa på min lott.
Jag tog fram de fyra bilderna ovan, utgående från samma "original/negativ".

Tiden var knapp, delkapitlen var många, så någon diskussion om hur man använder skärpa blev det inte. Nu har du chans i kommentarsfältet!

Första bilden är som jag tog den, allt är "skarpt". Såväl björkar som svanar framträder.
Sedan "skakar" jag till skogen och stranden, svanarna blir då ännu skarpare.
Tredje bilden har även isen/vattnet blivit skakat men svanarna fortfarande skarpa i en suddig omgivning.
Sist allt omskakat som det ofta blir oavsiktligt.

Vill man istället framhäva björkstammarna får man ställa in skakningsfiltret i 90 grader. Och träden är nu betydligt smalare!

PS Om du vill se riktig skärpa klicka på bilderna så kommer de i "rätt" upplösning. Och mycket roligare att bläddra mellan bilderna! DS


fredag 15 februari 2013

Naturbild eller artbild


Bara en fågel

Visst njuter jag av naturen även om jag inte ser någon fågel. Och visst kan man njuta utan kamera.
Men projektet "mina fåglar" som jag berättade om i förra inlägget har skapat en lust att "fota fåglar". Hur kommer min upplevelse av naturen att förändras? Blir det bara kamerajakt på fågel? Eller är det så att mina sinnen skärps och motivationen att verkligen se fåglar kommer att öka mina naturupplevelser?

Var ute med en grupp naturfotografer från fotoklubben till Nyfors vid gränsen mellan Tyrestareservatet och civilisationen. Vad skulle jag fotografera? Skulle mitt huvudmotiv vara det forsande vattnet med snö och is med en liten fågel som representant för zoologin? Eller skulle jag försöka få en strömstare på bild så att den fyller ut hela bilden och så skarp och tydlig att den kan hjälpa till att artbestämma framtida fågelobservationer? Dvs skulle jag ta en naturbild eller en artbild?

Ingen fågel här

Scott Kelby skriver kring naturbilder i boken Digitalfotografi att man som fotograf måste kunna säga vad bilden föreställer. Om inte fotografen kan säga det så kommer inte betraktaren heller att inse vad bilden föreställer. Här håller jag helt med Kelby, som fotograf vill jag visa något och då bör jag kunna verbalisera vad jag vill visa. (Andra hävdar att det är betraktaren som gör bilden, fotografens avsikter är helt ointressanta.)

Så för varje bild skall jag kunna säga om det är fågeln eller forsen som är motivet. Eller..?

I www.fågelfotosm.se skall man rösta på "bästa" fågelbild. Skall det vara den som visar fågeln bäst eller den vackraste bilden? Jag har hört olika personer som resonerar olika här. Webbsidan för omröstningen säger att det är upp till den röstande vad han vill belöna.

Jag tycker om båda typerna av bilder och vill utveckla mig i båda genrer. När jag fått den perfekta artbilden av strömstare vill jag både skapa en naturbild med en strömstare och ta en artbild av en mer svårfångad fågel. Båda alternativen ser jag som en utveckling.
 

En fågel i en fors

torsdag 7 februari 2013

Mina fåglar

bergfink

Jag har tittat på fåglar med kikare lite till och från sedan 1970-talet. Visst är det kul med alla olika arter som skiljer sig så i utseende. Men jag har aldrig fastnat för kryssandet, att se så många arter som möjligt. Visst är det kul om man "upptäcker" en ny art men att rusa iväg för att skåda någon stackars pippi som flugit fel har inte lockat mig. Det intressanta för mig är alla "normala" fåglar som finns omkring oss.

I fotoklubbens naturfotogrupp så försöker Rolf fota fåglar och han inspirerade mig till att börja "samla fågelbilder". Så nu har jag lagt upp en mapp i picasawebb/google+ där jag vill ha foton på ALLA fåglar. Jag siktar på två bilder av varje art. Två så att jag kan ha en som tillfredställer mitt ornitologiska intresse och en som tilltalar mig som fotograf i en fotoklubb. Eller också bara så att jag slipper välja mellan två bra bilder.

Jag började med att fota fågelmataren utanför fönstret och letade i arkivet och nu har jag kommit upp i 43 arter. Du kan se fågelmappen här: Mina fåglar

Bilderna ovan och nedan är bergfink resp blåmes fotade vid matningen vid Södra Tullingesjön den 2:a februari. Se mer bilder därifrån här.