fredag 12 februari 2016

Örnfotografering utan örnar

Gömslet fotograferat när vi sluppit ut omedelbart efter solen gått ned

I Gysinge vid Dalälven har Föreningen för Fågelskydd och Naturvård vid nedre Dalälven  matat  örnar på vintrarna med giftfria slakt och fiskrester . Man har även ett gömsle (se bild) där man kan observera och fotografera de fåglar och andra djur som kommer till matningen. Den kojan kan man hyra.

Förra året var vi sent ute med att boka och enbart tider i säsongens slutända fanns tillgängliga. Så vi var där 4:e mars, såg många havsörnar i grantopparna långt borta och en av dem besökte åteln utanför gömslet. Dessutom hade vi ett kort besök av en duvhök.

Inför denna säsong var vi tidigt ute och ville ha en tid när det var som kallast. Förhoppningen var att massor av havsörnar och även några kungsörnar skulle vara hungriga och besöka åteln mitt i vintern. Och att vit snö skulle ge en fin bakgrund. Jag gissade att kallast är det i början på februari så jag bokade 9 februari.  

När vi kom till gömslet 9 februari i god tid innan solen skulle gå upp var det plusgrader och hade varit så de senaste veckorna. Flera dagars regn hade smällt bort de sista resterna av snön på myren.

I väntan på att solen skall gå upp och örnarna komma flygande

Resultatet av det varma vädret (?) var att inte en enda örn kom framför våra kameror. Vi satt i gömslet från 06 till 17 dvs 11 timmar. Långt borta såg vi någon gång något som kunde vara en örn. Men ingen kom till åteln och inte heller till grantopparna vid myrkanten !

Den första fågeln som kom var en större hackspett. Den satte sig på stammarna som placerats vid åteln så man kunde fota den fint. Men hackspettar har jag haft på närmare håll vid fågelmatningen i trädgården hemma.

Duvhök

Roligare var besöket av en duvhök. Hen satt länge och visade upp sig på en gren.


Efter en stund kastade han sig ned på den utlagda fiskrensen


  Och den åt och åt av den utlagda maten.

Hungrig duvhök
I 21 minuter åt den laxbit efter laxbit. Förstår inte hur den kunde få i sig allt.

Så en hackspett och en duvhök blev den ornitologiska behållningen. Men jag hade trevligt sällskap och behövde inte frysa i värmen av gasolkaminen. Så det var trots allt en trevlig dag.

Rådjuret 

På morgonen just när solen var på väg upp gick ett rådjur efter skogskanten på väg åt höger. På kvällen när solen gått ned kom den tillbaka samma väg. Enda däggdjuret vi såg

1 kommentar:

  1. Det var fina bilder även om det inte var de fåglar som du tänkt dig att fotografera. Ni får väl göra om det igen. Jag har förstått att tålamod är en av de främsta egenskaperna för djurfotografer. Kanske därför jag så sällan fångar några fåglar på bild.

    SvaraRadera